Vi följer branschens standard och rekommendationer och ställer därför följande krav för att ansluta en produktionsanläggning till elnätet
Vi måste ha fått in intyg gällande växelriktaren och dess inställda skyddsfunktioner från elfirman
Solcellsanläggningen måste ha en arbetsbrytare som ska finnas åtkomlig för nätägarens personal och vara blockerbar. Med blockerbar menas att man ska kunna låsa arbets- /säkerhetsbrytaren, det kan vara med hjälp av hänglås eller liknande lösning.
Anläggningen ska vara kontrollerad i samband med provdriftsättning
Varselmärkning ska finnas vid elmätaren samt vid kundens övriga elcentraler. Detta av elsäkerhetsskäl.
Varselmärkning/varningsskylt för solceller ska finnas vid elmätaren samt vid kundens övriga elcentraler enligt Installationsbestämmelserna SS 436 40 00, utgåva 3.
För att vår personal ska kunna arbeta säkert på elmätaren, ska en elkopplare finnas som frånskiljer produktionsanläggningen. Elkopplare ska vara av typen lastfrånskiljare, bör vara låsbar i öppet läge och den ska vara åtkomlig för elnätsföretagets personal enligt SS 436 40 00 kap. 551.7.4.
Arbetsbrytaren ska ha en varselskylt med gul bakgrund, se nedan.
Dessvärre måste då kund strypa effekten till dess att våra nätförstärkningar är klara. Alternativt vänta med att ansluta anläggningen till nätet till dess att våra nätförstärkningar är klara.
För anslutningar på 16-63 A med ansluten effekt på max 43,5 kW bekostar nätbolaget nätförstärkningen.
För anslutningar på 80 A och uppåt tar kunden själv kostnaden för nätförstärkning.
Vi rekommenderar därför att kunden, eller du som installatör, tar kontakt med oss så tidigt som möjligt för en kapacitetskontroll.
När vi får in föranmälan registrerar vi ärendet och kontrollerar att alla uppgifter finns med. Efter det tilldelas ärendet en handläggare som genomför beräkningar och skickar installationsmedgivande om allt ser bra ut.
Normalt sett skickar vi installationsmedgivande inom 5 arbetsdagar, men räkna med att det kan ta upp till 10 arbetsdagar.
Normalt sett byter vi ut kundens elmätare till en så kallad fyrkvadrantsmätare inom 2-3 veckor från det att vi fått in färdiganmälan. Läs om aktuella ledtider här.
Kund och/eller installatör kontaktas innan mätarbytet. Om produktionsanläggningen tas i bruk innan elmätaren är bytt registreras produktionen som förbrukning.
Om samma elföretag hanterar servisen och produktionen: Om din elfirma hanterar både servisen och installationen av produktionsanläggningen så föranmäler ni servisanslutningen och produktionen på samma gång. Bifoga situationsplan och bilaga för egenproduktion till din föranmälan. Ange också som upplysning i föranmälan att fastigheten även ska ha produktion för tydlighetens skull.
Om olika elföretag hanterar servisen och produktionen: Vid föranmälan av servisanslutningen ska uppgift lämnas om att produktionsanläggning ska installeras och vilken anslutningseffekt den ska ha. Elfirman som separat föranmäler produktionsärendet ska bifoga bilaga för egenproduktion.
Kunden är alltid ytterst ansvarig för sin anläggning. Om anläggningen av kunden själv ansvarar kunden för att den importerade utrustningen uppfyller gällande säkerhetskrav.
Elföretaget ansvarar för att utföra installationsarbetet enligt gällande regler, anmäla korrekta uppgifter till nätbolaget inklusive uppgifter om växelriktare och inställda skyddsfunktioner, varselmärka anläggningen och förse den med arbetsbrytare. Elinstallatören ska också utföra kontroll av solcellsanläggningen innan den tas i bruk.
Leverantören av solpanel eller solpaket (både leverantören och återförsäljaren/distributören) ansvarar för att själva produkten är säker. Kunden ska också informeras om underhåll och skötsel av solcellsanläggningen. Instruktionerna ska finnas på svenska. Anläggningen ska vara CE-märkt.
Beställer kunden ”nyckelfärdig” solcells anläggning är det leverantören av solcellsanläggningen som har ansvaret att leverera den dokumentation som krävs i samband med driftsättningen.
Nej, vi tar inget betalt för att byta ut elmätaren och ansluta den egenproducerade el till elnätet. Men kund kan behöva betala en anslutningskostnad för eventuella ändringar på anläggningen, säkringshöjning eller flytt av mätaren.
Om förstärkningar av elnätet behövs för att kunna ansluta elproduktionen står vi för dessa kostnader när det handlar om mikroproduktion. För större elproduktion står kunden för den verkliga kostnaden för nätförstärkning.
Säkringshöjning: Om storlek på huvudsäkringen behövs ökas utöver det nuvarande intervallet betalar kund en anslutningsavgift för det. Den fasta nätavgiften justeras också efter den nya säkringsstorleken. Här kan du läsa mer om att ändra huvudsäkring och om gällande elnätspriser.
Mätarflytt: Om elmätaren sitter inomhus rekommenderar vi att den flyttas ut i samband med mätarbytet. Här finns mer information om att flytta elmätare.
Vid mikroproduktion ska inmatningen och utmatningen till elnätet ske genom samma anslutningspunkt. Vi använder oss av Ellagens definition och använder oss av benämningen ”egenproducenter”. En egenproducent har ett vanligt uttagsabonnemang och inga särskilda mät- eller inmatningsavgifter.
Ellagens definition av mikroproduktion är:
Anläggningens effekt är max 43,5 kW
Huvudsäkringen är max 63 Ampere
Inmatningen och utmaningen till elnätet sker genom samma anslutningspunkt
Hushållet gör av med mer el än vad som produceras på ett kalenderår