Anlita ett auktoriserat elföretag som skickar en föranmälan till oss. Efter vi mottagit föranmälan skickar vi en offert på kostnaden för anslutningen. Vill ni själva göra en offertförfrågan går det bra via detta formulär.
Anläggnings-ID är en kod för din elanläggning som vi på Vattenfall använder för att veta vilken anläggning som är din. Du hittar ditt anläggnings-ID på din faktura och vanligtvis på din elmätare.
För att bland annat byte av elleverantör och administration i samband med flyttar ska bli enklare, har vi gemensamt i branschen beslutat att införa så kallad EAN-kod som anläggnings-ID. EAN-koden är den standard som används där man använder streckkoder.
Koden kan skrivas med 18 siffror, eller med hjälp av en streckkod. Den nya identiteten är unik för din anläggning. Vattenfall Eldistribution bytte till EAN-kod som anläggnings-ID den 29 januari 2007.
Mätaren som sitter hos dig tillhör elnätsföretaget. Vi är också enligt lag skyldiga att samla in mätvärden månadsvis från dig. Det är olagligt att manipulera mätaren men du har självklart rätt att sätta upp en egen mätare i ditt hem för att exempelvis se vad enskilda apparater förbrukar.
Med en fjärravläst elmätare får du fakturor som är baserade på din verkliga elanvändning till skillnad från att den skulle vara uppskattad vilket innebär att du slipper beräknade fakturor. Tack vare våra smarta elmätare kan du följa din elanvändning per dygn på Mina sidor.
Mätningen sker med en elektronisk elmätare som har en inbyggd eller extern kommunikationsdel. De vanligaste kommunikationsteknikerna är Elnätskommunikation (PLC), Radio och GSM/GPRS (punkt till punkt).
Ett insamlingssystem hämtar mätvärden från elmätaren via en multipunkt som generellt är placerad i anslutning till en nätstation.
Elmätaren skickar uppgifter om elanvändningen till Vattenfall Distribution via det mobila telenätet eller via elnätet. Mätvärdena skickas sedan till vår mätvärdesdatabas, där de kontrolleras och godkänns innan de hämtas av debiteringssystemet.
Du kan bara se ett verk i taget. Mätaren pendlar var 30:e sekund mellan T1 och T2. För att ”bläddra” mellan verken använder du knappen till vänster på elmätaren.
Elnätspriset är baserat på storleken på din huvudsäkring. Det innebär att en höjning eller sänkning av huvudsäkringen påverkar ditt pris. Det är viktigt att huvudsäkringen är dimensionerad för din elanvändning. Anlita en behörig elinstallatör om du vill ändra huvudsäkring.
Du kan även välja att ha en tidstariff om du använder mycket el och kan styra din användning till kvällstid.
Elen kommer till dig via nationella, regionala och lokala elnät. Elnätsföretaget äger och sköter om näten. Du betalar för distribution, byggande, drift och underhåll av elnätet, mätaravläsning och kundservice. Samtliga dessa kostnader fördelas mellan avgifterna för abonnemang (den fasta kostnaden) och överföring (den rörliga kostnaden).
När vi mottagit din beställning skickar vi tillbaka ett bekräftelsebrev med ditt unika anläggningsID. När du har ditt anläggningsID kan du kontakta den elhandlare du önskar och teckna ett elavtal. Ditt avtal kommer sedan att börja gälla från den dag din anläggning blir ansluten.
Varje elnätsföretag i Sverige, beslutar själva sina elnätspriser. Statens Energimyndighet (STEM) övervakar att elnätsföretagens prissättning inte är oskälig. Företagens olika prislistor bestäms av företagens styrelser och VD:ar. Momssatser och myndighetsavgifter beslutas av Riksdagen eller regeringen.
1. Elpris är priset du betalar till ett elhandelsföretag för den el du använder. Du kan själv påverka priset genom att teckna ett avtal med valfritt elhandelsföretag.
2. Elnätspris är en abonnemangsavgift och en rörlig överföringsavgift från elnätsföretaget i ditt område. Abonnemangsavgiften utgår från storleken på din huvudsäkring som avgör hur stark ström du kan ta ut. Ju högre ampere-tal (A) desto mer ström kan du använda. Och ju starkare nät som behövs desto dyrare blir det för elnätsföretaget. Därför kostar det också mer för dig. Den rörliga avgiften påverkas av hur mycket el du använder. Avgifterna täcker kostnader för investeringar, drift, underhåll och service.
3. Skatter - i det totala elenergipriset ingår skatt och myndighetsavgifter med cirka 30-40 procent. I din elnätsavgift ingår en elsäkerhetsavgift som ditt elnätsföretag måste ta ut och betala till Elsäkerhetsverket. I nätavgiften ingår också en nätövervakningsavgift till Energimarknadsinspektionen och elberedskapsavgift till elberedskapsenheten vid Svenska Kraftnät.
Eftersom den fjärravlästa mätaren skickar mätvärden automatiskt till elnätsföretagets system, utgör inte längre de självavlästa värdena en grund för fakturan. Du kan dock fortfarande läsa av din mätares mätvärden för din egen skull.
Du som har hög förbrukning på lågpristid eller kan styra den dit kan spara pengar på att ha tidstariff. Tidstariffen har en hög rörlig del under tiden november-mars, kl 06.00-22.00, måndag-fredag, och en låg rörlig avgift under övrig tid. På så sätt kan vi bättre utnyttja elnätet.
Du kan anmäla tariffbyte, ändra från enkeltariff till tidtariff eller tvärtom genom att kontakta vår kundservice. Du kan byta högst en gång per år och bytet är kostnadsfritt.
Anlita ett auktoriserat elföretag som skickar en föranmälan till oss. Efter vi mottagit föranmälan skickar vi en offert på kostnaden för anslutningen. Vill ni själva göra en offertförfrågan går det bra via detta formulär.
Det beror på vad som behöver göras och vilka tillstånd som behöver sökas och om vi kan ansluta i det befintliga elnätet eller om vi behöver förstärka. Det varierar hur lång tid det tar att få schakttillstånd, markavtal och bygglov klara. Vi behöver behandla din anmälan om ny anslutning och undersöka de aktuella förutsättningarna för att kunna ge dig ett preliminärt svar på hur lång tid det tar.
Vattenfall ansvarar för ledning och anläggning utanför er fastighet samt serviskabel och mätaren på ditt företags fastighet. Ditt företag är ansvarigt för er elanläggning, dvs. kostnaden och installationen av mätarskåp, kabelskyddsrör samt gräva och återställa mark på tomten. Ni behöver anlita ett auktoriserat elinstallationsföretag som ska se till att er elanläggning uppfyller kraven på ”elsäkerhetsteknisk praxis”.
När vi har mottagit din beställning tittar vi på de fysiska förutsättningarna för din anslutning. Vi söker eventuella tillstånd förgrävning/kabelförläggning och beställer material. Det är först då vi kan svarar på i vilken riktning vi vill att du gräver. Vill du ha information om grävning kan du notera det på beställningsblanketten så kommer fältpersonalen ta kontakt med dig eller din elinstallatör.
När vi får in er beställning börjar vi med att titta på om vi behöver förstärka det existerande elnätet och tar fram en teknisk lösning för den fysiska anslutningen. Därefter utför vår fältpersonal en beredning, dvs. söker tillstånd, gör eventuella materialbeställningar och påbörjar arbetet med anslutningen.
Föranmälan är en anmälan till Vattenfall Eldistribution med detaljerad specifikation av det installationsarbete som ska utföras. Den innehåller företagets uppgifter, fastighetsbeteckning och önskad huvudsäkring.
Färdiganmälan är en anmälan till Vattenfall Eldistribution att din anläggning är klar för anslutning, enligt specifikationer i offert och Allmänna avtal.
Det elföretag du har anlitat för arbetet skickar för- och färdiganmälan till oss, lämpligen genom att logga in i vårt digitala verktyg för elinstallatörer. Blankett för- och färdiganmälan
Vid nyanslutningar lägger vi jordkabel i första hand. Har ni en äldre byggnad som i dag har luftledning kan ni få jordkabel. Ta kontakt med en behörig elektriker som i sin tur skickar in en föranmälan. Sitter elmätaren inomhus och den ska flyttas ut i ett mätarskåp så bekostar elnätsföretaget jordkabeln men ni får stå för grävningen och kostnaden för elinstallatörens arbete.
När du ska bygga eller gräva är det viktigt att veta var elledningar och annan nedgrävd infrastruktur ligger så att du inte skadar dem av misstag.
När du gör en begäran om ledningsanvisning/kabelanvisning i Ledningskollen når din fråga alla berörda ledningsägare i området som är med i Ledningskollen. Genom att göra ledningsanvisningsärenden när du ska gräva minskar du risken att gräva av andras ledningar med de kostnader det innebär.
Ska du fälla träd vid din fastighet nära vår elledning? Då vill vi att du kontaktar oss innan, så att vi kan vara med och bevaka att elledningen inte kommer till skada.
Det är viktigt att ta reda på fakta om vad som finns i marken innan grävarbeten påbörjas.
Beställ ledningsanvisning minst 10-15 arbetsdagar före planerad grävstart på webbtjänsten Ledningskollen.se eller via Vattenfalls kundservice. Det gäller både för grävbolag och schaktningsföretag, men även för privatpersoner som gräver eller beställer grävning på sin egen tomt.
Ledningar som skadas i samband med grävning utgör i första hand en stor skaderisk för den som utför arbetet. Skadade ledningar kan även orsaka skador på egendom och innebära strömavbrott för många hushåll och företag. Som gräv- eller schaktningsföretag och även som privatperson, är du ersättningsskyldig.
Ska du arbeta nära eller under Vattenfalls luftledning? Då vill vi att du kontaktar oss innan, så att vi kan vara med och bevaka/samordna att vår elledning inte kommer till skada.
Vi övervakar mindre arbeten kostnadsfritt och ser till att det utförs på ett säkert sätt. Bevakning/samordning kan du beställa via kundservice eller via formuläret nedan.
Om du vill byta företagets huvudsäkring kontaktar du ett auktoriserat elföretag som utför arbetet på er anläggning och anmäler detta till oss. Därefter ändrar vi ditt elnätspris i enlighet med din nya huvudsäkring.
Anläggnings-ID är en kod för din elanläggning som vi på Vattenfall använder för att veta vilken anläggning som är din. Du hittar ditt anläggnings-ID på din faktura och vanligtvis på din elmätare.
Det är endast en behörig elinstallatör som får installera och ändra på en huvudsäkring. Begär en offert från en elinstallatör då priset kan variera. Hos Vattenfall är säkringsändringen kostnadsfri om den är inom säkringsintervallet eller vid en säkringssänkning. Det kan tillkomma en kostnad om höjningen är över det intervall som din anslutning är dimensionerad för.
För att bland annat byte av elleverantör och administration i samband med flyttar ska bli enklare, har vi gemensamt i branschen beslutat att införa så kallad EAN-kod som anläggnings-ID. EAN-koden är den standard som används där man använder streckkoder.
Koden kan skrivas med 18 siffror, eller med hjälp av en streckkod. Den nya identiteten är unik för din anläggning. Vattenfall Eldistribution bytte till EAN-kod som anläggnings-ID den 29 januari 2007.