Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

Med vårt inbyggda verktyg kan du få sidorna upplästa och översatta via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Vad är kwh?

Det här med el kan ibland kännas komplicerat . Det finns många olika termer och förkortningar som  som kan stå på din faktura eller som elinstallatörer använder sig av. Ett av dessa begrepp är ”kWh”. Som du säkert redan vet så betyder det kilowattimme. Men vad är egentligen en kilowattimme?

Watt, som oftast förkortas ”W” är en av de vanligaste enheterna för effekt. Om du tittar på märkningen på någon av dina hemelektronikprodukter så kommer du säkert att se ”1000W” eller liknande. På samma sätt som ett kilogram(kg) är 1000 gram så är en kilowatt 1000 watt. Om en apparat använder 1000w när den är igång så kan man därför säga att den har en effekt på 1 kilowatt när den används.

Kilowattimmar hjälper oss att veta hur mycket energi  som en apparat förbrukar under en timme. Om du tex.  dammsuger i en timme och dammsugaren har en effekt på 1000W så har du använt 1000 wattimmar, dvs 1 kilowattimme (1kWh).

Det kan vara både roligt och nyttigt att veta hur mycket en kilowattimme motsvarar i vardagen. Här är några exempel.

  • 200 timmar laddning av din mobil
  • 1 timme brödrost
  • 30 minuter hårtork
  • Ca 40 koppar kaffe från en kaffebryggare
  • Glödlampa 40 w ca 25 timmar
  • LCD tv ca 3½ timmar

Om du är nyfiken på hur mycket din elektronik drar så kan du enkelt titta på märkningen och räkna ut det själv. 

Energispartips

Sänk varmvattentemperaturen i beredaren till 60°C istället för 80°C. Det ger en besparing på 3 000 kronor per år vid en varmvattenanvändning på 100 m3 per år.