Både personal och fastighet mår bra av frisk luft. Det går att spara energi samtidigt som du får ett bättre inomhusklimat. Bästa sättet att spara energi är att se över styrningen av ventilationen och att återanvända inomhusluftens värme.
Ventilation är ett sammanfattande begrepp för luftdistribution, luftspridning och luftväxling. Ett energieffektivt ventilationssystem styrs av behovet, det vill säga att systemet bara går när det behövs. Det innebär besparingar i både el och värme. Storleken på besparingen beror på byggnad, kvadratmeteryta och verksamhet.
Ventilationsluften ska in i de rum som används ofta och länge. Luften ska tas ut från rum där föroreningarna är som störst. Det ska vara en viss storlek på luftens tillströmning, men det får inte bli besvärande drag.
Bra ventilation minskar halten av föroreningar från till exempel rengöringsmedel, kemikalier från tyg och koldioxiden vi andas ut. Genom att byta ut den förorenade luften mot luft utifrån, luftväxling, kan halten av föroreningar minskas. Det finns flera regler och föreskrifter för luftkvaliteten på våra arbetsplatser.
Oftast behöver ventilationen bara vara på när det bedrivs verksamhet i lokalerna. För några kan ventilation på natten löna sig. Husets stomme kyls då med nattluften och kylbehovet minskar på dagen.
Om ventilationen har både från- och tilluft är det ofta mycket lönsamt att investera i värmeåtervinning via värmeväxlare eller en frånluftsvärmepump.
Sedan början på 1990-talet finns det regler om obligatorisk ventilationskontroll, OVK. Kontrollen ska göras regelbundet i de flesta byggnader. Det är byggnadens ägare som ser till att kontrollen görs. Läs mer om OVK på Boverkets webbplats.