Tomas Carlefalk - IT-arkitekt - Solna

Tomas Carlefalk har arbetat på Vattenfall Eldistribution sedan 2008. Första tjänsten handlade om planering av elnätsdriften, tio år senare arbetar han som IT-arkitekt och förbättrar IT-verksamheten. 

Tomas kom först i kontakt med Vattenfall Eldistribution på en arbetsmarknadsdag under sin ingenjörsutbildning och tyckte att företaget verkade intressant. Dessutom hade han en tidigare studiekamrat som börjat arbeta på Vattenfall Eldistribution och som rekommenderade Tomas att söka sig dit. När en lämplig tjänst utannonserades skickade Tomas in sin ansökan.

– Mitt första första jobb har inte så mycket gemensamt med det jobbet jag har idag som är inom området IT- och verksamhetsutveckling. Jag har haft flera olika roller inom företaget sedan jag började och en av fördelarna med att arbeta här är att det finns goda möjligheter att byta roll inom både Vattenfall Eldistribution och Vattenfall, säger Tomas.

Tomas berättar att han successivt rört sig mot att arbeta med IT och att hans nuvarande roll som IT-arkitekt till stor del handlar om att styra, guida samt supporta olika IT- och verksamhetsutvecklingsprojekt. 

Arbetar i en projektledarroll

Just nu arbetar Tomas som biträdande projektledare i ett projekt för att byta ut kund- och mätvärdeshanteringssystemen på Vattenfall Eldistribution. 

– Min roll handlar mycket om att säkerställa att projektet, och de underliggande delprojekten, har tillgång till de resurser som behövs och att de kan få en så rak väg från A till B som möjligt. Jag tycker att det är stimulerande att vara med på den resa som det innebär att byta dessa system som faktiskt kan liknas vid hjärtat och lungorna för vår organisation, säger Tomas.

Knepet för att hålla tidsramarna

– Det här projektet har en ganska snäv tidplan och det kan vara utmanande att få alla med sig och tro på att det är möjligt att genomföra projektet inom den fastställda tidsramen. Mitt knep är att bryta ned projektet och konkretisera vad som behöver göras tillsammans med projektdeltagarna. Att få en bättre överblick brukar stärka projektdeltagarnas tro på att det inte är oöverstigligt att genomföra projektet inom tidsramen, även i de fall som det är många uppgifter att ta tag i.

Hur tycker du att det är att arbeta på Vattenfall Eldistribution?

– Jag är småbarnsförälder och uppskattar den flexibilitet som jag tycker finns här. Jag delar det här projektledarskapet med en kollega som också är småbarnsförälder och det gör att vi kan täcka upp för varandra när det behövs. Jag tycker dessutom att jag har en förstående chef. Det är verkligen frihet under ansvar som gäller och om jag exempelvis behöver arbeta hemifrån någon dag så är det inga problem alls. För mig går det bra att kombinera ett krävande jobb med att vara småbarnsförälder och det är något som jag uppskattar. 

Lär känna fler av våra medarbetare


Vill du också bli en del av Vattenfall Eldistribution?

Kolla in våra lediga jobb eller skapa en jobbprenumeration, då får du e-post när det dyker upp nya tjänster på Vattenfall som passar dig. Enkelt och bekvämt. 

Se lediga jobb