Pressmeddelande | 2019-01-04T16:10:35Z

Fortsatt besvärligt läge – Drygt 20 000 kunder fortfarande utan el

Aktuellt läge 2019-01-04 kl.17.00 

Det är fortfarande omfattande störningar i Vattenfall Eldistributions elnät som en följd av stormen Alfrida. Koncentrationen av strömlösa kunder ligger utmed kusten i Stockholms och Uppsala län. Värst är läget i Roslagen där närmare 18 000 kunder är utan el.

Cirka 6 000 kunder fick tillbaka strömmen under torsdag kväll och natten mot fredag. I Roslagen finns det platser där vi dessvärre bedömer att det kan ta upp till en vecka innan strömmen är tillbaka. Högsta prioritet är att under säkra förhållanden åtgärda fel så att så många kunder som möjligt ska få strömmen tillbaka så fort det bara går. Men skadorna är på sina håll väldigt omfattande. På vissa platser kommer elnätet att behöva byggas upp från grunden igen.

Montörer och skogshuggare från olika delar av landet har kallats in för att hjälpa till i de drabbade områdena. Elverk är utskickade till prioriterade anläggningar i elnätet för att temporärt lösa elförsörjningen medan reparationer pågår. Det sker en löpande dialog med kommuner och länsstyrelser för att prioritera vilka fastigheter som har störst behov av ström.

Möjligheter till ersättning och skadestånd

Alla kunder som är utan el mer än fyra timmar får avbrottsersättning. Ersättningsnivån beror på hur länge man varit utan ström. Det finns möjlighet för kunder att begära ersättning för extra kostnader om man exempelvis behöver ta in på hotell eller äta ute för att man inte kan laga mat hemma. Skadeanmälan görs på vår webbplats vattenfalleldistribution.se

Upprättande av tillfälliga kundinfocenter

I Norrtälje och Östhammar upprättas tillfälliga kundinfocenter med början idag, fredag. Till dessa mötesplatser kan kunder komma för att få svar på frågor och träffa en del av oss som jobbar med att åtgärda problemen efter stormen.

I Norrtälje finns personal på plats i Vattenfalls lokaler på Gösvägen 28:

Fredag kl 15-18 samt lördag och söndag kl 10-14

I Östhammar finns personal på plats i Vattenfalls lokaler på Fabriksvägen 14 under lördag och söndag kl 10-14.

Aktuell störningsinformation finns på: http://www.vattenfalleldistribution.se/sv/stromavbrott.htm, där vi löpande informerar om läget. Dessutom kan appen "Avbrottsinfo" laddas ned kostnadsfritt på Google App Store eller i Mac App Store.

För ytterligare information kontakta:

Vattenfall Pressavdelning, telefon 08-739 50 10, e-post: press@vattenfall.com

Facebook: https://www.facebook.com/VattenfallEldistribution/