Elnätet har en omfattande struktur som sträcker sig från de högsta spänningarna i stamnätet på 400 kV, vidare till regionnätet med spänningar på 40-130 kV, vidare till lokalnätet med spänningar på 10-20 kV ner till vägguttagen med 240 volt i våra hem.
Elsystemet är dynamiskt och förändras kontinuerligt från produktionsanläggningar till elanvändare. Alla ledningar, stationer och anläggningar är en del av elsystemet och påverkar dess stabilitet. Händelser på lägre spänningsnivåer påverkar elsystemet på högre spänningsnivåer och vice versa. Även små handlingar, som att tända en lampa, påverkar hela systemets stabilitet. Varje gång en förändring inträffar i systemet måste det anpassa sig för att hitta ett nytt stabilt tillstånd. Produktion och elanvändning ska i varje ögonblick vara i balans och det är ledningarna i hela systemet som gör balanseringen möjlig.
Uttrycket ”ingen kedja är starkare än dess svagaste länk” passar väl in på elsystemet. Då elnätet är en del av det större elsystemet måste varje elnätsägare ta ansvar för sin del av helheten. I elsystemet uppstår en del tekniska fenomen som nätägaren behöver hantera och dimensionera för. För att kunna hantera dem är det viktigt att ta hänsyn till skillnaden i de elektriska egenskaperna i luftledning respektive markkabel på högre spänningsnivåer och hur den skillnaden påverkar hela elnätet. Ur ett systemperspektiv måste vi därför begränsa användandet av markkabel på högre spänningsnivåer och spara den möjligheten till de platser där det inte finns fysiskt utrymme att komma fram med luftledning. För att upprätthålla en säker och stabil elleverans, är därför luftledning bästa möjliga teknikval för ledningar på högre spänningsnivåer.
Därför bygger vi luftledning i regionnätet
Luftledning är en teknisk lösning som ger ett säkert, tillförlitligt och effektivt elnät som långsiktigt uppfyller de krav som ställs på överföring av el. En trädsäkrad (dvs utan risk för att träd faller över ledningen) elledning i regionnätet har avsevärt högre tillgänglighet än en markkabel. Trädsäkra luftledningar har en lägre risk för fel som kräver reparation jämfört med markkablar. Det är lättare att felsöka och lokalisera fel på luftledningar eftersom man kan inspektera luftledningar snabbare. Fördelarna är att reparation av luftledning görs snabbt och inte behöver innebära grävning eller avverkning av skog.
Markförlagd kabel på vissa korta sträckor är ibland det bästa alternativet, där utrymme för luftledning saknas. Ledningarna i regionnätet byggs som sagt huvudsakligen som luftledning, men i lokalnätet som har en lägre spänningsnivå, är det däremot vanligt att förlägga kabel i marken för att säkra ledningarna mot väder och vind. Det sker i både stadsmiljö, tätort och på landsbygden.