Energiskatt
Energiskatt på el tas ut med bara en skattesats, men för vissa verksamheter och för användning i vissa kommuner görs ett avdrag (skattesatsen är lägre).
Energiskatt skattesats
Skattesatsen är 43,9 öre/kWh exklusive moms från 1 januari 2025
(42,8 öre/kWh exklusive moms från 1 januari 2024)
Skatteavdrag
I följande län och kommuner är energiskatten lägre för företag inom tjänstesektorn.
- Dalarnas län: Malung-Sälen, Mora, Orsa och Älvdalen
- Gävleborgs län: Ljusdal
- Jämtlands län: samtliga kommuner
- Norrbottens län: samtliga kommuner
- Värmlands län: Torsby
- Västerbottens län: samtliga kommuner
- Västernorrlands län: Sollefteå, Ånge och Örnsköldsvik
Företag behöver fylla i och skicka in en blankett om försäkran till oss för att kunna få avdrag.
Försäkran om skatteavdrag för elektrisk kraft
Om ert företag bedriver industriell verksamhet, jordbruks-, skogsbruks, eller vattenbruksverksamhet, samt elanvändning i datorhall eller som landström kan ni ansöka om återbetalning av energiskatt från Skatteverket.
Villkoren bygger på EUs statsstödsregler. Stöd i form av skattenedsättning får inte ges till företag i ekonomiska svårigheter vare sig direkt på elfakturan eller via återbetalning från Skatteverket.
Frivillig skatteskyldighet
Företag med stor förbrukning av el kan ansöka om frivillig skatteskyldighet hos Skatteverket. Företaget ansvarar själv för skatteavdragen och behöver inte ansöka om återbetalning.
Ansökan frivilligt skatteskyldig, Skatt på energi - el
Fakta om energiskatten
All elanvändning i Sverige är skattepliktig. Den energiskatt som företag betalar beror dels på vilken typ av verksamhet företaget bedriver och dels var verksamheten bedrivs. Från den 1 januari 2018 har elnätbolagen, istället för elhandelsbolagen, tagit upp energiskatten för att sedan betala in skatten till staten.
Riksdagen bestämmer reglerna för energiskatt på el, bl.a. skattesatsen (öre/kWh). Läs mer om energiskatt på Skatteverkets hemsida: