Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

Med vårt inbyggda verktyg kan du få sidorna upplästa och översatta via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Kundservice

Vad kan vi hjälpa dig med?


 • Anslutning

  Anslutning

  Flytta

  Flytta

  Faktura och betalning

  Faktura och betalning

  Strömavbrott

  Strömavbrott

  Elnätsavtal och priser

  Elnätsavtal och priser

  Energieffektivisering

  Energieffektivisering

  Mina sidor

  Mina sidor

  Kontakta oss

  Kontakta oss

 • När du ska flytta

  Anmäl din flytt

  När ditt företag flyttar ut, behöver vi en flyttanmälan senast 10 dagar innan flyttlasset går. Anmäl flytten genom att fylla i vårt digitala formulär.

  Läs mer här och anmäl din flytt

   


  Vem äger nätområdet?

  Via Nätområden.se kan du enkelt ta reda på vem som äger elnätet dit du ska flytta.

  Till Nätområden


  Ägarbyte av produktionsanläggning

  För att göra ett ägarbyte på en produktionsanläggning så behöver du fylla i en anmälan och sedan skicka den till oss senast 10 dagar innan överlåtelsen.

  Vid anslutning på högspänningsnivå behöver vi din anmälan senast 30 dagar innan aktuell dag för överlåtelse.

  Anmälan av ägarbyte och avtalsöverlåtelse

  Skicka din anmälan till:

  Fax: 090-13 65 90
  E-post: foretag@vattenfalleldistribution.se

  Adress:
  Vattenfall Kundservice AB
  Box 13
  881 06 Näsåker

 • Anslutningar

  Ny anslutning

  Planerar du att ansluta en ny fastighet till elnätet? Vi ansluter ditt företags fastighet om det ligger inom vårt elnätsområde.

  Få en offert

 • Flytta

  Skriftlig flyttanmälan

  Ska du flytta behöver du skicka in en flyttanmälan till oss senast 10 dagar innan flyttlasset går.

  Flyttanmälan
 • Ny anslutning

  Ny elnätsanslutning

  Ska du bygga nya lokaler och behöver en ny anslutning börjar du med att skicka in en offertförfrågan till oss så snart som möjligt.

  På din offert som vi skickar till dig när vi tagit emot din förfrågan hittar du kontaktuppgifter till den handläggare som hjälper dig under hela anslutningstiden.
  Du kommer också behöva en egen elinstallatör som kommer utföra arbetet. Du kan kontrollera elinstallatörens behörighet på elsakerhetsverket.se

  Offertförfrågan


  Ytterligare anslutningar

  Behöver du ytterligare anslutningar fyller du i och skickar in formuläret för offertförfrågan så hjälper vi dig hitta den bästa lösningen för ditt företag.

  Offertförfrågan


  Anslutning av flerbostadshus

  Kom ihåg att numrera lägenheterna enligt Lantmäteriets nya metod. Din elinstallatör meddelar lägenhetsnumreringen i sin anmälan till oss. Läs mer på Lantmäteriet.

  Vid nyanslutning av flerbostadshus registrerar vi fastighetsägaren som kund i alla lägenheter. Detta ändras så fort kundservice har fått information om att ny kund har flyttat in.

  Mer information om anslutningar hittar du under Ny anslutning.

 • Anslutningar och elanvändning

  Dina avtal

  Information om ditt företags anslutningar, elanvändning och övrig kundinformation hittar du på Mina sidor.

  Se dina avtal

 • Din elanvändning

  Följ din elanvändning

  Att hålla koll på elanvändningen är ett bra sätt att sänka dina elkostnader. Vi läser av och samlar in data på den el du använder och du har själv tillgång till all information på Mina sidor.

  På Min förbrukning kan du se, jämföra och följa din elanvändning över tid du kan även jämföra med mycket el du använde förra året, månaden eller veckan. Har du ett timavläst elhandelsavtal kan du följa din elanvändning timma för timma. Att hålla koll på din elanvändning är enkelt, vilket är bra om du vill sänka dina elkostnader. 

  Under Min förbrukning kan du:

  • Följa och jämföra din elanvändning
  • Sortera och filtrera på tidsintervall och perioder
  • Hålla koll på och minska din elanvändning

  Logga in på Mina sidor

 • Tjänster och funktioner

  På Mina sidor

  För dig som Vattenfallkund finns flera tjänster och funktioner. 

  Mina Avtal - Se vilket nätavtal du har, till vilket pris och hur länge det gäller. Du hittar även detaljerade anläggningsuppgifter, beräknad årsförbrukning.

  Mina Fakturor - Se alla företagets fakturor från oss upp till fem år tillbaka i tiden tillsammans med information som betalstatus, betalningsuppgifter, anläggningsID och ditt fakturaintervall.

  Elanvändning - Följ och lär känna din energianvändning genom att filtrera på önskade tidsintervall och tidsperioder. Du kan också enkelt jämföra din elanvändning med föregående år och ladda ner data till Excel.

  Mina Inställningar - Här hittar du verksamhetens kunduppgifter, inklusive kundnummer och faktureringsadress. Du kan själv lägga till eller ändra företagets kontaktuppgifter, såsom e-post och telefonnummer. Här finns även en möjlighet att prenumerera på avbrottsinformation via sms eller e-post. Du kan även byta betalsätt till e-postfaktura eller autogiro, smidigare för dig och bättre för miljön. Här finns även en möjlighet att ändra dina inloggningsuppgifter.

  Flyttanmälan - Här kan du både ny teckna eller säga upp er företags elnätsavtal hos oss digitalt.

  Prisjämförelse - här kan du jämför mellan olika effektelnätsavtal för att se vilket som är bäst för verksamheten.

  Logga in på Mina sidor

 • Håll koll på din elanvändning

  När du har du koll på din elanvändning märker du vad som händer när du gör förändringar i verksamheten eller genomför effektiviseringar. Genom att förstå och styra användningen kan du minska din energikostnad utan några stora investeringar.

  Det totala värdet av en minskad elanvändning beror på ditt elpris och ditt elnätspris. Här finns information om ditt elnätspris. Om du vill veta vilka besparingar du kan göra på ditt elhandelsavtal kontaktar du din elhandlare.

  Fast och rörlig kostnad

  Elnätspriset består av två delar. En fast kostnad, abonnemangsavgift (kr/år), som beror på storleken på din huvudsäkring (ampere) och överföringsavgiften som är en rörlig kostnad som beror på din elanvändning (öre/kWh).

  Genom att minska din elanvändning kan du minska den rörliga kostnaden i elnätspriset. Inklusive moms ligger överföringsavgiften på 26 öre/kWh. Om du minskar din elanvändning med 1 000 kWh per år minskar din årliga rörliga kostnad i elnätspriset med 1 000 * 0,26 = 260 kr/ år.

  Om du hör till de kunder som har tidstariff har du istället två olika överföringsavgifter under året. Det är en avgift under höglasttid och en avgift under övrig tid. Inklusive moms ligger avgifterna på 53 öre/kWh under höglasttid och 14,5 öre/kWh under övrig tid. Om du minskar din elanvändning med 1 000 kWh per år under höglasttid minskar din årliga rörliga kostnad i elnätspriset med 1 000 * 0,53 = 530 kr/år. Motsvarande besparing under övrig tid är 145 kr.

  Analysera förbrukningen vid olika tidpunkter

  För att kunna analysera elförbrukningen i företaget behöver du veta hur mycket el du gör av med vid olika tidpunkter. Hur mycket du förbrukat framgår av elräkningen, När du loggar in på Mina sidor får du information om din elanvändning per år, månad, dygn och timme.

  På Mina sidor hittar du också information om mätarställningar vid varje månadsslut om du har säkringsabonnemang. Har du ett elabonnemang med en säkringsstorlek över 63 A kan du se vilka effektuttag du har på ditt elabonnemang.

  Abonnemangs- och säkringsoptimering

  Abonnemangsoptimering handlar om att se över vilka effekttoppar som finns i elanvändningen. Syftet är dels att säkerställa att du betalar för rätt effektuttag, dels att se om du har möjlighet att välja en mindre säkring.

  Kontakta vår kundservice om du vill ha rådgivning kring rätt säkring eller effekt.

 • Elsäkerhet

  Elsäkra lokaler

  Elnätet är mycket känsligt för åska, och åsknedslag är inte bara farligt för elektronik och elektriska apparater, utan kan också orsaka brand och personskada. Det är därför alltid bra att se över dina lokalers åskskydd.

  Åskskydd

  Åskskyddets uppgift är att fånga in blixturladdningen och avleda blixten från byggnaden ned till marken. Det finns olika slags åskskydd, en behörig elinstallatör kan tipsa om vad som passar just din anläggning.

  När du ser över åskskyddet är det viktigt att ta med både el- och teleledningar. Även andra metalliska ledningar för till exempel bredband, fjärrvärme och vattenledningar kan leda in åskan. Vänd dig alltid till en behörig elinstallatör för råd och installation.

  Jordtag

  Ett jordtag är enkelt uttryckt en nedgrävd grov kopparlina i marken, som ansluts till jordskenan i husets mätarskåp (sitter oftast utanför huset) och elcentral (även kallat säkringsskåp eller proppskåp och sitter oftast inne i huset).

  Elinstallatören kan bedöma om åskskyddet behöver kompletteras med ett jordtag.


  Ersättning vid avbrott

  Den lagstadgade avbrottsersättningen utgår för ett strömavbrott som pågår i minst tolv timmar.

  Beloppet dras oftast automatiskt av på en kommande faktura inom sex månader efter avbrottet.

  Läs mer om avbrottsersättning

 • Anmäla strömavbrott

  Behöver jag anmäla?

  Är du kund hos Vattenfall Eldistribution kan du själv se om avbrottet redan är registrerat på vår avbrottskarta. Om det redan är registrerat betyder det att vi jobbar på att avhjälpa felet och du behöver inte anmäla det till oss. Eventuell avbrottsersättning utgår automatiskt på kommande faktura. I avbrottskartan kan du också följa utvecklingen på avbrottet.

  Till avbrottskartan

   

  Om du har en annan elnätsleverantör är det dit du ska vända dig för information om eventuellt avbrott. Se vem som äger elnätet var.

  Till Nätområden

  Har du ett pågående strömavbrott som inte syns på kartan så ringer du in och anmäler det.
  Felanmälan har öppet dygnet runt 020-82 58 58


  Kontrollera avbrottet

  • Är ditt företag helt eller delvis utan el? Kontrollera om en säkring har gått. Det kan vara antingen en huvudsäkring eller en säkring i ditt företags elcentral.
  • Är även grannarna utan el? Har grannen ström är det troligtvis fel på ditt företags egen anläggning. Om det även är mörkt och strömlöst hos grannarna kan det bero på ett fel i elnätet.
 • Hjälp med att logga in

  Hur loggar jag in?

  När du loggar in på nya Mina sidor för första gången behöver du ditt kundnummer (tio siffror) och välj alternativet kundnummer och lösenord därefter går du till "Är du ny användare? Skapa ett lösenord".  För att kunna göra detta behöver du ha uppgett en e-postadress till oss. Det gäller även om du tidigare registrerat och använt e-post och lösenord.

  Ditt kundnummer hittar du längst upp till vänster på din faktura. Har du inte tillgång till en faktura kan du kontakta oss så hjälper vi dig.

  Logga in på Mina sidor

 • Dina rättigheter

  Vår vision är att du som är kund hos oss ska vara hundra procent nöjd. 

  Om du har fått skador som uppkommit av strömavbrott, annan störning i elöverföringen eller av brister i den verksamhet som vi ansvarar för, kan du ha rätt till ersättning.

  Skadeanmälanblankett 

  Fyll i blanketten och skicka den till:
  Vattenfall Eldistribution AB
  RU 2560
  169 92 Stockholm

  Läs mer om förutsättningar för hur och när skador ersätts i våra Avtalsvillkor.

 • Faktura och betalning

  Välj ditt betalsätt

  Du vet väl att du kan välja hur du betalar företagets fakturor? Vi erbjuder både autogiro och e-postfaktura till våra kunder. 

  Byt betalsätt
 • Så går en flyttanmälan till

  Så gör du en flyttanmälan

  • Du anmäler din flytt till oss digitalt via flyttformulär och vår samarbetspartner Assently.
  • Vi tar emot och registrerar flytten. Om du tecknat ett elnätsavtal kontrollerar vi att de person- och anläggningsuppgifter som du uppgett är korrekta och ditt avtal med oss kommer att börja gälla från det datum du angett att du flyttar in.
  • Vi skickar ut en bekräftelse på din flyttanmälan i form av ett välkomstbrev senast en vecka efter anmälan. Om du inte har fått någon bekräftelsen en vecka efter du gjort din anmälan, kontakta oss på 0771-10 10 50.
  • Avtalet startar från och med det datum som finns angivet i välkomstbrevet.

  Tänk på att: En skriftlig flyttanmälan måste alltid skickas in till oss oavsett om du flyttar till, från eller inom vårt elnätsområde. När ett annat bolag inom koncernen tar över ert abonnemang eller om ni byter organisationsnummer behöver vi anmälan senast 30 dagar före förändringen.  

  Anmäl flytt - Företagskund

 • Betalningspåminnelse

  Betalningspåminnelse och påminnelseavgift

  Om din faktura inte betalas i tid skickar vi ut en påminnelse. Utskicket sker automatiskt när fakturans förfallodatum passerat och vi inte har tagit emot någon betalning. På Mina sidor ser du betalstatus på dina fakturor.

  Observera att avgiften för påminnelsen är 60 kronor och läggs på nästa faktura.

  Har du betalat fakturan i tid men ändå fått en påminnelse?

  Kontrollera först att du har angett rätt OCR-nummer och belopp, uppgifterna finns på det förtryckta inbetalningskortet. Du kan se dina gamla fakturor på Mina sidor.

  Om OCR-nummer eller belopp avviker från det som är skrivet på fakturan, eller om uppgifterna är otydligt handskrivna, måste betalningen bearbetas manuellt när den matchas mot din faktura. Det kan ta någon dag extra och därför kan en påminnelse ha skickats till dig.

  Se dina fakturor

 • Fakturakopia

  Hitta dina fakturor

  För att se och ladda hem en kopia på din faktura loggar du in på Mina sidor. Under Mina fakturor hittar du alla dina fakturor från oss upp till fem år tillbaka i tiden.

  På fakturan hittar du information som:

  • OCR-numret du använder som betalningsreferens
  • Fakturabeloppet som du ska betala
  • Fakturans förfallodatum
  • Periodens förbrukning (som fakturan baseras på)

  Där kan du också se företagets fakturaintervall, betalstatus och betalningsuppgifter.

  Logga in

 • Vatten

  Vill du sänka vattenförbrukningen ska du se till att kranar och toaletter inte läcker. En läckande varmvattenkran kan kosta mycket pengar i onödan. Håll även koll på att vatten som används till kylning inte läcker, till exempel kondensorelement i ventilation och kylmaskin.

  Isolera vattenrören

  Det är energieffektivt att isolera rör, speciellt varmvatten- och vvc-ledningar som är varma året runt. Till exempel, om ett två meter långt oisolerat kopparrör med 60-gradigt tappvarmvatten och rördimension på 35 millimeter isoleras med 60 millimeter mineralull, sparar du cirka 700 kronor per år.

  Smarta tekniska lösningar för att spara på vatten

  Att spara på vatten – framför allt varmvatten – är lönsamt. En ny blandare, ändrade vanor och besparingstekniker för vatten gör att du troligtvis sparar 40 procent kallvatten och 30 procent varmvatten. Ofta minskar vattenanvändningen när du har individuell debitering av vatten.

  Det finns smart teknik som hjälper dig spara vatten – här är några exempel:

  • Ekoeffekt. När blandaren öppnas får du komfortflöde. För att få fullflöde lyfter du spaken i översta läget. När spaken släpps återgår blandaren till det förinställda komfortflödet.
  • TT-funktion. Fungerar på samma sätt som ekoeffekten med skillnaden att TT-funktionen sparar energi. För att få maximal temperatur på vattnet krävs det att spaken förs fullt ut till vänster och hålls kvar. När spaken släpps återgår blandaren till den förinställda komforttemperaturen.
  • Mora ESS. Konventionella engreppskranar ger ljummet vatten när spaken lyfts rakt upp. Med Mora ESS-tekniken får du kallt vatten i samma läge. Först när spaken aktivt förs över centrumlinjen börjar varmvatteninblandningen.
  • Ekoknapp. När blandaren öppnas får du komfortflöde. För att få fullflöde och maximal temperatur måste en knapp hållas in och spaken kan då lyftas och vridas ytterligare.
  • Lågflödesstrålsamlare. Med lågflödesstrålsamlare blandas luft in i vattenstrålen. På så sätt minskar vattenflödet utan att den blötande effekten försämras.
 • Dina avtal

  Elnät och elhandel

  För att elen ska fungera i dina lokaler behöver du två avtal.

  Ett elavtal behöver du för att kunna börja använda elen. Det gäller den el du faktiskt förbrukar, allt från datorer till lampor.

  Ett elnätsavtal som du tecknar med det elnätsbolag som äger elledningarna i ditt område. Det är elnätsbolaget som levererar elen fram till din dörr.

  All information om ditt elnätsavtal med oss, så som säkringsstorlek, avgifter och förbrukning hittar du på Mina sidor.

  Logga in på Mina sidor


  Flyttanmälan

  Ska du flytta till vårt elnät? Då behöver du göra en flyttanmälan. Ring oss eller fyll i en flyttanmälan.

  Till flyttanmälan

 • Ny anslutning

  Ny anslutning

  Det första du kan göra är att fylla i och skicka in en offertförfrågan till oss så att du får en uppskattning om vad det kommer kosta och en handläggare som hjälper dig under hela anslutningstiden.

  Till offertförfrågan


  Läs mer om ny anslutning


  Storskalig anslutning

  Planerar du att ansluta en verksamhet med en kapacitet över 5MW eller en produktionsanläggning med anslutningseffekt över 300 kW? Fyll i formuläret så hjälper vi dig.

  Till formuläret

 • Strömavbrott

  Strömavbrott

  Information om aktuella strömavbrott hittar du i vår strömavbrottskarta. Där hittar du också hur du anmäler ett avbrott eller ansöker om ersättning vid skada. 

  Till strömavbrottskartan
 • Elnätsavtal och priser

  Våra priser

  Vi ser till att elen snabbt och säkert transporteras via vårt elnät till din fastighet. Nätavgiften används till underhåll, drift och utveckling av elnäten i ditt område samt avläsning, mätning och administration. Här hittar du alla våra elnätspriser, från norr till söder.

  Se våra priser
 • Tillfällig anslutning

  Beställ anslutning

  Behöver ditt företag ström under kortare tid än ett år, exempelvis under byggtiden eller annan kortvarig anslutning, kan du beställa en tillfällig anslutning.

  Beställ tillfällig anslutning

   

  Vill du läsa mer om hur en anslutning går till så hittar du all information under Ny anslutning.

  Kom ihåg att: För att få el till din anläggning behöver du även ett elhandelsavtal. Elhandelsavtal kan du teckna med valfri elhandlare. Om du inte aktivt väljer en elhandelsföretag kommer du bli tilldelad ett anvisat avtal.

 • E-postfaktura och autogiro

   

  Autogiro

  Med autogiro sker betalningen av fakturorna automatiskt på förfallodagen från det konto du valt. Anmälan till autogiro göra du enklast på vår webbplats men du kan också göra det via din bank, då behöver du ditt betalarnummer som du hittar under Mina fakturor på Mina sidor. 

  Viktigt att tänka på: Ditt företag kan ha autogiro, men det måste vara kopplat mot ett bankkonto. Det går inte att ha autogirot kopplat till ett bank- eller plusgiro.

  Anmäl autogiro på Mina sidor

  Anmäl autogiro utan att logga in


  E-postfaktura

  E-postfaktura är detsamma som en vanlig faktura, med skillnaden är att den skickas direkt till din e-postadress som ett bifogat PDF-dokument.  Du kan välja att ha e-postfaktura för alla företagets anläggningar eller bara för vissa. Vänligen notera att det går bara att registrera en e-postadress som mottagare. Anmälan gör du genom att fylla i formuläret.

  Anmäl e-postfaktura


  E-faktura

  Enskilda firmor kan få fakturor levererade som e-faktura via sin privata internetbank. Kontakta din bank och anmäl hos dem att ni vill ha e-faktura från Vattenfall. Idag erbjuder också vissa banker e-faktura till företag med organisationsnummer, kontakta din bank för att se om den är en av dem. 

 • Kylning

  Vill du ha bättre arbetsmiljöklimat i din fastighet kan du använda dig av en kylanläggning. För att få den så energieffektiv som möjligt bör du ha ett serviceavtal med en auktoriserad kylfirma.

  Numera har hus ofta många fönster, vilket leder till ett större kylbehov. Datoriseringen, bättre belysning och mindre kontorsyta per person påverkar också behovet av kyla. Men se upp så att värmen och kylan inte motverkar varandra. Den enkla grundregeln är att minska kylningen när det blir för kallt och minska värmen när det blir för varmt.

  Auktoriserade kylfirmor

  När du ska installera kyla rekommenderar vi att du kontaktar en kylfirma som är medlem i branschföreningen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP).

  Kyla på olika sätt

  Man kan dela in kylanläggningarna i fem grupper:

  Komfortkyla ger en behaglig temperatur och luftfuktighet skapar ett bra inomhusklimat för människor och djur.

  Industri- och processkyla är nödvändig för att säkerställa att våra matvaror håller sig fräscha under tillverkning och lagring. Tack vare kylanläggningar i ishallar kan vi åka skridskor oavsett årstid. Många processer inom den kemiska och tekniska industrin kräver också kyla.

  Kommersiell kyla är samlingsnamnet för den kyla som används i butiker, storkök eller i mindre kyllager. Med en ökad befolkning har behovet av kyla blivit större.

  Transportkyla håller kyl- och frysvaror på rätt temperatur och ser till att de inte förlorar kvalitet under transporten. Både kyl- och frystransporterna har ökat eftersom vi har stora centrallager där varorna förvaras i väntan på distribution till butiker och storkök.

  Fjärrkyla fungerar ungefär som fjärrvärme. Kallt vatten produceras i en större anläggning och distribueras sedan i rör till kunderna. Fjärrkylan används främst i kontors- och affärslokaler men också för att kyla industriprocesser.

  Tips för effektiv kyla

  Diskutera gärna det här med din servicepartner:

  • Om du ökar förångningstemperaturen med en grad kan du sänka kylmaskinens energiförbrukning med tre procent.
  • Kan du sänka kondenseringstemperaturen med en grad så kan du spara ytterligare tre procent.
  • Kolla temperaturen i rummet där kylmaskinen står. Är det för varmt blir prestandan på kylmaskinen sämre.
  • Använd gärna kondensfilter som reducerar frost- och ispåbyggnad och som kan reducera energiförbrukning med 30 procent.
 • Elnätspriser

  Våra priser

  Din elnätsavgift används till underhåll, drift och utveckling av elnäten i ditt område samt avläsning, mätning och administration. Priset påverkas av olika faktorer:

  • Kostnaden för att transportera elen
  • Hur mycket ström du vill använder samtidigt, det vill säga säkringens storlek.
  • Hur tätbefolkat området är. Ju fler kunder som delar på nätet desto lägre blir den enskilda kostnaden.
  • Hur mycket som investerats i elnätet och vilket avkastningskrav elnätsföretaget har.

  Avgiften består av två delar. En del för abonnemanget som är kopplad till storleken på din huvudsäkring samt en rörlig avgift för elöverföring per använd kilowattimme (kWh). Avgifterna skiljer sig beroende på om du bor i södra eller norra Sverige. 

  Se våra prislistor

 • Mina sidor

  Logga in på Mina sidor

  Visst kan det vara skönt att ha all information om dina avtal med oss samlad på ett ställe? Med Mina sidor får du snabbt och enkelt kontroll över din energianvändning och kan själv hantera de flesta av dina ärenden.

  Logga in på Mina sidor

 • Avsluta ditt abonnemang

  Avsluta abonnemang

  Att säga upp ett abonnemang kan vara aktuellt om ditt företag ska riva fastigheten eller slå ihop abonnemang. Det kostar ingenting att avsluta abonnemanget. Fyll i och skicka in uppsägningsblanketten minst en månad innan elleveransen ska upphöra.

  Vid uppsägning av abonnemang avbryter vi elleveransen inom en månad och ditt företag får en slutfaktura från oss. Meddela kundservice om du önskar att vi kommer en särskild dag. Vi ser också till att ditt elhandelsföretag informeras om att abonnemanget har upphört. Vid en uppsägning av abonnemanget kommer vi även montera ner elmätaren på din elanläggning. 

  Ladda ner uppsägningsblanketten

  Posta portofritt till:

  Vattenfall Eldistribution AB
  RU 2560
  Svarspost 20394916
  169 20 Solna


  Flyttanmälan

  Ska ditt företag däremot flytta gör du en flyttanmälan till oss.

  Till flyttanmälan


  Om du inte är nöjd

  Kontakta kundservice på 0771-10 10 50 så hjälper vi dig komma i kontakt med rätt person eller avdelning för att lösa ditt klagomål.

 • Energieffektivisering

  Arbete för en hållbar framtid

  Undrar du vad du och ditt företag kan göra för att få ut mer från er elförbrukning och samtidigt minska ert klimatavtryck? 

  Läs om vårt hållbarhetsarbete

 • Din elanvändning

  Följ din förbrukning

  Att hålla koll på förbrukningen är ett bra sätt att sänka dina elkostnader. Vi läser av och samlar in data på den el ditt företag använder och du har själv tillgång till all information på Mina sidor.

  På Min förbrukning kan du se, jämföra och följa din elanvändning över tid du kan även jämföra med mycket el du använde förra året, månaden eller veckan. Har du ett timavläst elhandelsavtal kan du följa din elanvändning timma för timma. Att hålla koll på din elanvändning är enkelt, vilket är bra om du vill sänka dina elkostnader. 

  Logga in på Mina sidor

 • Avsluta ditt abonnemang

  Avsluta abonnemang

  Att säga upp ett abonnemang kan vara aktuellt om ditt företag ska riva fastigheten eller slå ihop två eller flera abonnemang. Det kostar ingenting att avsluta abonnemanget. Fyll i och skicka in uppsägningsblanketten minst en månad före elleveransen ska upphöra.

  Uppsägningsblankett

  Vid uppsägning av abonnemang avbryter vi elleveransen inom en månad och ditt företag får en slutfaktura från oss. Meddela kundservice om du önskar att vi kommer en särskild dag. Vi ser också till att aktuellt elhandelsföretag informeras om att abonnemanget har upphört. Abonnemanget avslutas den dag mätaren monteras ner.


  Flyttanmälan

  Ska ditt företag däremot flytta behöver du skicka in en flyttanmälan till oss.
  Flyttanmälan


  Om du inte är nöjd

  Vi jobbar hela tiden för att förbättra våra service, om du tycker vi har brustit i vårt uppdrag och inte lever upp till dina förväntningar vill vi gärna att talar om det för oss.

  I första hand ber vi dig kontakta kundservice.

 • Ventilation

  Både personal och fastighet mår bra av frisk luft. Det går att spara energi samtidigt som du får ett bättre inomhusklimat. Bästa sättet att spara energi är att se över styrningen av ventilationen och att återanvända inomhusluftens värme.

  Ventilation är ett sammanfattande begrepp för luftdistribution, luftspridning och luftväxling. Ett energieffektivt ventilationssystem styrs av behovet, det vill säga att systemet bara går när det behövs. Det innebär besparingar i både el och värme. Storleken på besparingen beror på byggnad, kvadratmeteryta och verksamhet.

  Låt luften cirkulera

  Ventilationsluften ska in i de rum som används ofta och länge. Luften ska tas ut från rum där föroreningarna är som störst. Det ska vara en viss storlek på luftens tillströmning, men det får inte bli besvärande drag.

  Minimera luftföroreningar

  Bra ventilation minskar halten av föroreningar från till exempel rengöringsmedel, kemikalier från tyg och koldioxiden vi andas ut. Genom att byta ut den förorenade luften mot luft utifrån, luftväxling, kan halten av föroreningar minskas. Det finns flera regler och föreskrifter för luftkvaliteten på våra arbetsplatser.

  Ventilation vid behov

  Oftast behöver ventilationen bara vara på när det bedrivs verksamhet i lokalerna. För några kan ventilation på natten löna sig. Husets stomme kyls då med nattluften och kylbehovet minskar på dagen.

  Om ventilationen har både från- och tilluft är det ofta mycket lönsamt att investera i värmeåtervinning via värmeväxlare eller en frånluftsvärmepump.

  Tips för effektiv styrning av ventilationen

  • Reglera frånluften
   Varje utsugsplats bör vara avstängd när det inte finns något behov av utsugning av frånluft. Genom att minska mängden frånluft med 20 procent kan elförbrukningen för fläkten minskas med upp till 50 procent.
  • Rengör ventilationen
   Regelbundet underhåll av kanaler och filter höjer luftkvaliteten samtidigt som energianvändningen och kostnader sänks.
  • Investera i ny fläkt
   Se över om behovet av ventilation har ändrat sig innan du investerar i ny fläkt. Är ni till exempel fler anställda, har ni satt upp eller tagit ner väggar? Räkna på både investeringskostnad och driftskostnad. En energieffektiv lösning kostar kanske mer i inköp, men den blir mindre kostsam i drift. På en tioårsperiod är största delen energi och bara 10 procent är investering och underhåll.
  • Bygg om ventilationssystemet
   Ett ventilationssystem med självdrag fungerar ofta mindre bra och vid renovering kan det bästa vara att bygga om systemet till ett fläktstyrt frånluftssystem. Tänk på risken för buller och drag när du bygger om ett självdragssystem.
   Vid renovering av andra typer av ventilationssystem är det bra att börja med att undersöka ventilationens nuvarande funktion. Kartlägg tillufts- och frånluftsdon, kanalsystem, fläktar, luftflöden, strömningsriktningar och spiskåpor.
   Glöm inte att höra med dem som dagligen vistas i fastigheten om eventuella problem med inomhusklimatet – både före och efter dina åtgärder.

  Obligatorisk ventilationskontroll

  Sedan början på 1990-talet finns det regler om obligatorisk ventilationskontroll, OVK. Kontrollen ska göras regelbundet i de flesta byggnader. Det är byggnadens ägare som ser till att kontrollen görs. Läs mer om OVK på Boverkets webbplats.

 • Kontakta oss

  Ring oss

  0771-10 10 50

  Du är alltid välkommen att ringa oss. Vi har öppet måndag till fredag 9-17

  Strömavbrott

  020-82 58 58

  Ring oss vid strömavbrott, dygnet runt.

  Facebook

  Vattenfall Eldistribution

  Vi finns på plats måndag - torsdag 8-21 samt fredag 8-17.

 • Fakturaförklaring


  Detta är en förklaring av begreppen som finns på din faktura. Notera att alla begrepp som finns här, inte nödvändigtvis är med på just din faktura. För att se din faktura kan du logga in på Mina sidor. Använd tabbarna nedan för att bläddra mellan fram- och baksidan på fakturan.

 • Flytta ledning, stolpe eller anläggning

  Flytta eller ändra en anläggning

  När ditt företag bygger om eller bygger nytt kan servisledningen som matar el till fastigheten behöva flyttas eller luftledning bytas till jordkabel.

  Läs mer här

  Om ni önskar flytta Vattenfalls ledning, stolpe eller anläggning utanför företagets fastighetsgräns så tar vi en avgift för det som täcker Vattenfalls kostnad för åtgärden. Följ den gula länken nedan för att fylla i och skicka en offertförfrågan till oss.

  Till offertförfrågan


   

 • Uppvärmning

  Behovet av värme skiljer sig mellan olika delar av landet. En fastighet i Kiruna har dubbelt så högt värmebehov som en motsvarande fastighet i Malmö. Men för båda gäller att en sänkning av inomhustemperaturen med en grad kan ge upp till fem procents energibesparing.

  Låt värme och kyla jobba tillsammans

  Många lokaler har både värme och kyla. Låt dem inte motverka varandra. Minska kylningen när det blir för kallt istället för att öka värmen. Och minska värmen när det är för varmt istället för att öka kylan.

  Jämför med andra

  En energibesiktning av dina lokaler gör det enklare att jämföra hur mycket energi du gör av med jämfört med likvärdiga lokaler.

  Serva värmepannan

  Har du egen värmepanna bör den regelbundet servas för bästa funktion. Du kan också överväga om till exempel en fjärrvärmeanslutning eller värmepump kan sänka kostnaderna. Möjlighet att återvinna frånluften från värmeväxlaren eller frånluftsvärmepump är ett smart alternativ.

  Markvärme är dyr komfort

  Har du markvärme i form av värmeslingor för att hålla trappor, infarter eller gångstråk fria från snö och is? Här kan kostnaderna bli höga och det finns all anledning att kontrollera styrutrustningen. Marktemperaturgivare och fukt- och snöindikator förenklar regleringen.

  Undvik onödig uppvärmning

  Det finns flera enkla saker du kan göra för att effektivisera uppvärmningen i din fastighet:

  • Sök efter onödigt luftläckage. Står något fönster öppet utan att det är befogat?
  • Isolera otäta fönster, rör och byggnader.
  • Se regelbundet över styr- och reglersystem.
  • Kontrollera att termostaten fungerar och att elementet stängs av när det inte finns något behov att värma rummet.

  Byt fönster och isolera

  Ibland räcker det inte med enklare åtgärder, utan du kan behöva byta fönster eller tilläggsisolera.

  Byta fönster 
  Avskrivningstiden för att byta fönster är mellan 20 och 25 år och besparingen mellan 10 och 12 procent av kostnaden. Gör en beräkning på lönsamheten. Jämför olika fönstertyper och då speciellt U-värden och energimärkningen. Välj fönster som har uteluftsventiler om du har självdrag eller frånluft.

  Bättra på isoleringen
  Isolering av vindsbjälklaget skulle före 1975 vara 15 centimeter. Rekommendationen från Boverket idag ligger på 50 centimeter. Gör en kalkyl och se om det lönar sig att tilläggsisolera. Ta gärna med kostnaden för att ta bort fuktig isolering, isolering av yttertak och lufttätning av genomföringar och vindsluckor. Ett tips är att ta in en fuktexpert i projektet.

  Bygga nytt
  Passa på att tänka på energifrågorna när du bygger nytt. Det du betalar för att få effektiva energilösningar behöver faktiskt inte bli så mycket extra.

 • Betalningsuppgifter

  Betala från Sverige

  Använd den betalningsinformation som du hittar längst ned på din faktura med OCR-nummer som betalningsreferens eller det bifogade inbetalningskortet. På Mina sidor, under Mina fakturor kan du se vilket OCR-nummer du ska använda och till vilket konto du ska betala.

  • Plusgiro 413 13 00-8
  • Bankgiro 5110-8348

  Betala från utlandet

  När du ska betala en faktura från utlandet behöver du meddela din bank BIC/ SWIFT-kod, IBAN-nummer och OCR-numret som referens. Dessa uppgifter står angivna längst ned på fakturans första sida. Det OCR-nummer du ska använda hittar du också om du loggar in på Mina sidor, under Mina fakturor.

  • BIC/SWIFT-kod NDEASESS
  • IBAN-nummer SE 74 9500 0099 6042 0384 9767

  Viktigt att veta: Om banken tar ut en avgift för att genomföra transaktionen läggs den till på betalningen. Överföringar från utlandet kan ta några bankdagar extra, tänk på det när du ska betala din faktura.


  Se din faktura

  Logga in på Mina sidor för att se dina fakturor och tillhörande betalningsuppgifter. Där hittar du OCR-nummer, betalstatus, belopp och fakturans förfallodatum.

  Mina fakturor

 • Ändra huvudsäkring

  Om ditt företag vill ändra huvudsäkring så kontaktar ni en elinstallatör som utför arbetet och anmäler förändringen till oss. Det är viktigt att tänka på att vi registrerar ändringen från det datum som vi får beställningen, inte datumet som ändringen utförs hos dig. Efter det kan du se förändringen på din faktura. Tänk på att en säkringsändring måste vara i minst ett år.

  Våra säkringsintervaller är:

  • 16–25 A
  • 35 A
  • 50–63 A
  • 80–125 A
  • 160 A
  • 200–250 A
  • 315–500 A
  • 600–750 A
  • 800–1000 A
  • 1 250 A
  • 1 500 A

  Inom intervall

  Om förändringen innebär en sänkning av huvudsäkringen, eller är inom ditt säkringsintervall så kostar det ingenting att ändra.

  Över intervall

  Det är huvudsäkringens storlek som avgör anslutningspriset på din anläggning. Om din höjning innebär att du går över till ett högre intervall så kan du beställa en offert här. Då betalar du mellanskillnaden av anslutningspriset om det inte redan är gjort vid ett tidigare tillfälle.

  Om du höjer säkringen över 63 A bygger du om din mätarcentral från direktmätning till timmätning, I vissa fall innebär det att även mätarskåpet behöver bytas ut. Du bekostar ombyggnaden som din elinstallatör då utför. Har du 80 A och uppåt blir ditt abonnemang ett effektabonnemang.

  Har ditt företag rätt huvudsäkring? 

  Läs mer om huvudsäkring och hur ni väljer rätt eller gör fyll i vårt formulär om du behöver öka din säkringsstorlek.

  Välj rätt huvudsäkring

  Hittar du inte svaret på din fråga?

  På våra kundservicesidor hittar du information om el och elnätet. Vi hjälper dig gärna med dina frågor om flytt, anslutningar, faktura och betalning samt Mina sidor.

  Till kundservice

 • Teckna avtal

  Vårt nätområde

  Om ditt företag ska flytta till lokaler inom vårt nätområde så behöver du göra en flyttanmälan till oss.

  Flyttanmälan


  Vem äger nätområdet?

  Via Nätområden.se kan du enkelt ta reda på vem som äger elnätet vart.

  Till Nätområden

 • Arbete nära elledning eller elstation

  Bevakning/Samordning

  Vårt elnät finns både under och över marken. När ditt företag ska bygga, gräva eller spränga nära en ledning är det bra att veta var kablarna ligger så att de inte skadas av misstag. Om du ska fälla träd nära en luftledning så är det bra om du beställer bevakning av trädfällning.

  Vi övervakar mindre arbeten kostnadsfritt och ser till att det utförs på ett säkert sätt, kontakta oss senast sju arbetsdagar innan arbetet ska påbörjas.

  Beställ bevakning/samordning


  Gräva nära elledning

  Att inte veta vilka ledningar och rör som ligger var, kan leda till att ni skadar eller gräver av el-, tele-, fiber-, och vattenledningar från antingen oss eller andra företag. Det skapar irritation, tar tid att laga och kan innebära skaderisker för både era medarbetare och er utrustning.

  Beställ ledningsanvisning på Ledningskollen.se

  Ledningskollen.se är till för alla, privatpersoner, företag, myndigheter, kommuner och andra som planerar att gräva, schakta eller spränga.

  Webbtjänsten drivs av kommunikationsmyndigheten PTS och är kostnadsfri att använda.

  Beställ ledningsanvisning på Ledningskollen.se

 • Belysning

  Att modernisera belysningen kan ge positiva effekter på både energikostnaderna och produktiviteten. Du kan sänka belysningskostnaderna med upp till 80 procent, beroende på kvadratmeteryta och verksamhet.

  En bra belysning innebär inte bara minskade kostnader. Den ökar även trivseln på arbetsplatsen. Minskad värmestrålning från belysningen kan dessutom minska behovet av kyla i lokalen.

  Så här kan du sänka belysningskostnaden

  • Ändra vanor
   Att jobba med personalens beteende kan ge tydliga energibesparingar, utan att det kostar något. Det handlar om att ta ansvar för att lokalerna inte är upplysta i onödan, att få förståelse för kostnaden och vad man själv kan göra.

  • Se över armaturernas placering och skick
   Gör en rond och se över om armaturerna sitter på rätt ställe. Verksamheten kanske har ändrats sedan de sattes upp. Kan armaturerna minskas? Kan du minska på allmänbelysningen och ha mer punktbelysning på kritiska platser? Finns det trasiga eller uttjänta lampor?

  • Sektionera lokalerna
   Se om du kan dela upp stora lokaler i sektioner, så att du inte behöver ha allt tänt om det bara behövs belysning på en mindre del.

  • Byt arbetsplatsbelysning
   Byt gärna till lågenergi- eller LED-lampor. Tänk på att lampornas transformatorer även drar el i standbyläge. Behöver alla verkligen egen arbetsplatsbelysning eller räcker lokalens belysning? Ersätt gammal teknik med modern.

  • Se över din utomhusbelysning
   Du kan spara stora belopp både genom att ha din befintliga anläggning släckt när den inte behövs samt att använda ny modern teknik vid ny- och ombyggnad.

  • Välj rätt lampa
   Den tekniska utvecklingen inom belysning går snabbt. Några åtgärder som sparar energi är att byta T8-armaturer för lysrör till T5-armaturer, byta glödlampor till lågenergilampor eller LED-lampor och att installera dimfunktion, dagsljusavkänning och närvarostyrning.
 • Anstånd och delbetalning

  Anstånd

  Anstånd innebär att betalningsdatumet på din faktura skjuts fram i max 30 dagar. Om du vill söka anstånd är det viktigt att du kontaktar oss innan det ursprungliga förfallodatumet på fakturan har passerat. Kontakta oss så hjälper vi dig.

  Viktigt att tänka på: När du väljer att skjuta fram förfallodatumet på din faktura tillkommer det dröjsmålsränta på det ursprungliga faktureringsbeloppet.


  Delbetalning

  Om du vill delbetala din faktura upprättar vi en avbetalningsplan till en kostnad som faktureras på första delinbetalningen. Kontakta oss innan fakturans förfallodatum.

  Dröjsmålsränta debiteras efter att avbetalningsplanen är fullt inbetald. Enligt allmänna avtalsvillkor kan du också under vissa omständigheter ha rätt till avgifts- och räntefri avbetalningsplan.

  Viktigt att tänka på: Din förfrågan om delbetalning måste ske innan förfallodatumet för fakturan har passerat. Nya fakturor från Vattenfall ska betalas som vanligt, vid sidan av avbetalningsplanen. Om en betalning uteblir eller utförs med lägre belopp än vad som avtalats kommer avbetalningsplanen sluta gälla och resterande skuld ska betalas omedelbart. Detsamma gäller om en ny faktura inte betalas i tid.

  Kontakta oss

 • Skillnaden mellan elnät och elhandel

  Olika bolag

  Om Vattenfall äger elnätet där ditt företagets anläggning finns kommer ni även i fortsättningen att få fakturor från oss, för elnätsabonnemang och elöverföring. Vi ansvarar för att transportera elen till anläggningen. Elnätsbolag kan ditt företag inte välja själv utan det styrs av var i landet anläggningen ligger. Till er elleverantör, som ditt företag själva väljer betalar ni ett elpris, elcertifikat, skatt och moms samt en eventuell fast avgift.

 • Avtalsvillkor och rättigheter

  Dina avtalsvillkor och rättigheter

  Vi tillämpar elbranschens allmänna avtalsvillkor för distribution av el.

  Alla avtalsvillkor, rättigheter hittar du under Villkor och rättigheter.

  Mer information om ditt företags avtal och villkor hittar du under Mina avtal inne på Mina sidor.


  Ersättning vid skada

  Om du har fått skador som uppkommit av strömavbrott, annan störning i elöverföringen eller av brister i den verksamhet som vi ansvarar för, kan du ha rätt till ersättning.

  Blankett skadeanmälan

  Fyll i blanketten skadeanmälan och skicka den till:
  Vattenfall Eldistribution AB
  RU 2560
  169 92 Stockholm

  Läs mer om förutsättningar för hur och när skador ersätts i våra Avtalsvillkor.

 • Energiskatt

  Energiskatt på el tas ut med bara en skattesats, men för vissa verksamheter och för användning i vissa kommuner görs ett avdrag (skattesatsen är lägre).

  Skattesatsen från 1 januari 2022 är 36,0 öre/kWh exklusive moms

  Skatteavdrag

  I följande län och kommuner är energiskatten lägre för företag inom tjänstesektorn. 

  • Dalarnas län: Malung-Sälen, Mora, Orsa och Älvdalen
  • Gävleborgs län: Ljusdal
  • Jämtlands län: samtliga kommuner 
  • Norrbottens län: samtliga kommuner
  • Värmlands län: Torsby
  • Västerbottens län: samtliga kommuner
  • Västernorrlands län: Sollefteå, Ånge och Örnsköldsvik

  Företag behöver fylla i och skicka in en försäkransblankett till oss för att kunna få avdrag. "Försäkran om skatteavdrag för elektrisk kraft"

  Företag som bedriver industriell verksamhet, jordbruks-, skogsbruks, eller vattenbruksverksamhet, samt elanvändning i datorhall eller som landström kan ansöka om återbetalning av energiskatt från Skatteverket.

  Villkoren bygger på EU:s statsstödsregler. Stöd i form av skattenedsättning får inte ges till företag i ekonomiska svårigheter vare sig direkt på elfakturan eller via återbetalning från Skatteverket.

  Företag (med stor förbrukning av el) kan ansöka om "frivillig skatteskyldighet". Företaget ansvarar själv för skatteavdragen och behöver inte ansöka om återbetalning.

  Fakta om energiskatten

  All elanvändning i Sverige är skattepliktig. Den energiskatt som företag betalar beror dels på vilken typ av verksamhet företaget bedriver och dels var verksamheten bedrivs. Från den 1 januari 2018 har elnätbolagen, istället för elhandelsbolagen, tagit upp energiskatten för att sedan betala in skatten till staten. 

  Riksdagen bestämmer reglerna för energiskatt på el, bl.a. skattesatsen (öre/kWh).

  Läs mer om energiskatt på Skatteverkets hemsida

 • Ändra från 1-fas till 3-fas upp till 250 ampere

  Det tillkommer ingen extra anslutningsavgift när du gör en ändring från 1-fas till-3-fasanslutning. Tänk på att om din elmätare sitter inomhus så ska den flyttas till ett mätarskåp på husfasaden eller ett stativ. En auktoriserad elinstallatör utför installationsarbetet. Du bekostar mätarskåp och installation. Elinstallatören ska föranmäla och färdiganmäla ändringen till oss. 

  På Elsäkerhetsverkets hemsida så kan du kontrollera att din elinstallatör är auktoriserad.

  Till Elsäkerhetsverket