Bakgrund
Stora elintensiva industrisatsningar och elektrifieringen av samhället gör att behovet av el ökar i Göteborg. För att göra det möjligt för lokalnätsägaren, Göteborg Energi Elnät att möta de ökade effektbehoven i staden behöver vi på Vattenfall Eldistribution förstärka vårt överliggande regionnät. Arbetet kommer att ske i flera steg.
Om projektet
För att möjliggöra en grön industriomställning i området planerar vi en ny dubbel 130 kV luftledning mellan ny station Rösbacka (Ale) och ny station Torpet på Hisingen (Göteborg). Två befintliga 130kV luftledningar planeras att byggas om för att möjliggöra anslutning till station Rösbacka. För att möjliggöra överföring av el mellan stamnätet och regionnätet planeras också för en ny 400 kV-ledning mellan station Rösbacka och Svenska kraftnäts planerade station Ingelkärr.
Tillståndsprocessen
När en ny ledning ska byggas måste vi som nätbolag ansöka om tillstånd (koncession). Ellagen har bestämmelser som reglerar detta. Det är en komplex och lång process vars syfte är att ta hänsyn till bostäder, infrastruktur, natur, djur- och kulturvärden.
Övervakande och beslutande myndighet är Energimarknadsinspektionen. När tillståndet/koncessionen har vunnit laga kraft, börjar det faktiska arbetet med att bygga ledningen.
Läs mer om tillståndsprocessen här och se status för projektet nedan.
Aktuellt
Publicerat 2024-03-28
Nu inleds kompletterande samråd. Synpunkter kan skriftligen lämnas in till 10 maj 2024.
Med anledning av de synpunkter som inkom under samrådet i oktober 2023, har vi utrett ytterligare ledningssträckningar vilka vi nu genomför ett kompletterande samråd kring. Den sträckning som sedan blir föremål för koncessionsansökan (tillstånd) kan vara den ursprungliga sträckningen, nya eller en kombination av olika utredda sträckningar.
Separata tillståndsansökningar med tillhörande miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) kommer att tas fram för respektive ledning. För att få uppföra och driva en kraftledning krävs tillstånd enligt ellagen. Inför ansökan om tillstånd, genomförs nu ett avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 § miljöbalken. Det innebär att vi tittar på förutsättningar såsom bebyggelse, natur- och kulturmiljö.
Samråd sker med länsstyrelse, kommun, enskilda som kan bli berörda, övriga statliga myndigheter, organisationer och allmänheten. Information och synpunkter som inkommer under samrådet är en viktig grund för det fortsatta arbetet.
Efter genomförda samråd beslutas vilken sträckning som Vattenfall Eldistribution kommer att förorda.
Öppet Hus
Öppet Hus är en del av samrådet där berörda får möjlighet att få information och ställa frågor muntligen.
När: 17 april
Tid: klockan 17-20
Var: Scandic Backadal, Hisings Backa
Anmälan till Öppet Hus sker via regionnatsforstarkningargbg@vattenfall.com senast 10 april. Ange i anmälan hur många som kommer. Anmälda har förtur om lokalens maxkapacitet överskrids.
Nya tillkommande sträckningar
Berörda utmed nya tillkommande sträckningar kommer att bli inbjudna till "Öppet Hus" och samråd via brev per post.
Ursprungliga sträckningar samrådda i oktober 2023
Berörda utmed ursprungliga sträckningar är välkomna att lämna synpunkter via samråd/Öppet Hus. Inbjudan via brev per post kommer inte att skickas ut.
För utskriven samrådshandling mejla in namn och din adress till: regionnatsforstarkningargbg@vattenfall.com alternativt ring på tel: 070 - 20 68 687.
Skriftliga synpunkter önskas oss tillhanda senast 10 maj, 2024 på e-post enligt ovan eller via brev till:
Ramboll
Samråd Regionnätsförstärkningar Göteborg
Lokgatan 8
211 20 Malmö
Dokument att ladda ner
Kompletterande avgränsningssamråd
Detaljkartor tillkommande sträckningar
Tidigare publicerat
Kontakt
Vattenfall Eldistribution
E-post: regionnatsforstarkningargbg@vattenfall.com
Mediefrågor: Vattenfall Eldistributions pressjour, tel. 08-739 50 10, press@vattenfall.com