El från vattenkraft
Du som har ett vattendrag på din mark kan ha rätt förutsättningar för att satsa på egen vattenkraft. Vatten är en ganska ovanlig energikälla för privatpersoner, men precis som vind- och solkraft är det ett fossilfritt alternativ som bara väntar på att upptäckas.
Hur fungerar el från vatten?
Vattenkraft är förnybar, billig i drift och smutsar inte ner luft eller vatten. Till vattenkraftens nackdelar hör att djur och växter kan påverkas negativt. Men med hjälp av ny teknik minskar vattenkraftverkens miljöpåverkan.
Vattenkraft innebär att man tar tillvara energi från vatten i rörelse. Vatten som strömmar från en högre nivå till en lägre leds till en turbin. Den roterande turbinaxeln driver den generator som alstrar elen.
Om du skulle producera mer el än vad du gör av med under en dag så kan du mata ut din överskottsel till vårt elnät och få ersättning. Producerar du däremot mer el än vad du förbrukar under ett helt kalenderår räknas du som en kommersiell, småskalig producent.
Att tänka på när du ansluter vattenkraft
Nivåskillnaden – eller vattnets fallhöjd – har stor betydelse för hur mycket energi ditt vattenkraftverk kan utvinna. Ju större fallhöjd, desto mer energi. Fallhöjder under 2 meter är sällan ekonomiskt lönsamma för vattenkraft.
En vanlig indelning för småskalig vattenkraft i Sverige är:
• Över 50 meter: hög fallhöjd
• 15-50 meter: medelhög fallhöjd
• 2-15 meter: låg fallhöjd
Vattenkraftverken kan utnyttja olika slags fördämningar, som konstruerade dammar eller reglerade sjöar. Det finns också kraftverk som tar tillvara energi i strömmande vatten utan fördämningar. När du ska välja en bra plats för ditt vattenkraftverk är det viktigt att tänka på både vattenflöde och fallhöjd.
Innan du köper någon utrustning är det viktigt att du läser våra tekniska villkor. Vi rekommenderar att anslutningen görs trefasigt. Det gör anläggningen mindre sårbar och bidrar till god kvalitet i elnätet.
Se till att leverantören av anläggningen ger tydliga installations- och bruksanvisningar. Anvisningarna ska vara på svenska.
Om du importerar anläggningen själv tar du också på dig ansvaret som importör. På Elsäkerhetsverkets hemsida kan du läsa mer om de regler som gäller för importörer.
För att få driva ett vattenkraftverk behöver du tillstånd för verksamheten. Tillståndet söker du hos mark- och miljödomstolen. Om du har ett tillstånd som utfärdats med stöd av äldre lagstiftning än miljöbalken kan det fortfarande vara giltigt. På begäran måste du kunna visa upp tillståndet för länsstyrelsen.
När din nya anläggning ska installeras är det en behörig elinstallatör som sköter detta i kontakt med oss. På Elsäkerhetsverkets hemsida hittar du mer information om behöriga elinstallatörer.
För att vi ska kunna mäta både elproduktion och elanvändning behöver vi installera en ny elmätare hos dig. Det gör vi kostnadsfritt. Det brukar ta två veckor från det att vi fått färdiganmälan från din elinstallatör till dess att mätaren sitter på plats.
När vi har bytt ut elmätaren är anslutningen färdig och du kan börja producera el.
Det är viktigt att du har ett elhandelsavtal med valfritt elhandelsföretag för att få betalt för din producerade el. Du får ett bekräftelsebrev från oss med uppgifter om din anläggning som du ska ange när du väljer elhandelsföretag.
Efter första året som elproducent har du rätt att begära skattereduktion för ditt produktionsöverskott. Läs mer om skattereduktion på Skatteverkets hemsida.
Ersättning för överskottsproduktion
Om du producerar mer el än vad du använder under en dag så kan du få ersättning av oss. Det får du om du väljer att mata in överskottselen på vårt elnät.