Feras om jobbsprånget
Feras Alamin kom till Sverige från Syrien för snart tre år sedan. Den första tiden bodde Feras på ett flyktingläger på Öland och flyttade sedan via Kalmar till norr om Trollhättan, där han bor idag.
– Det är mycket givande att praktisera på Vattenfall. När jag började min praktik var jag osäker på hur det skulle gå med det svenska språket, men det går lättare för varje dag, tack vare min praktik. Mina kollegor är verkligen bra på att stötta mig och tar sig tid till att förklara, så att jag kan göra en god arbetsinsats.
Feras arbetar med projektering på både låg- och mellanspänningsanslutningar och inledningsvis arbetade han med enklare uppdrag, men har successivt kunnat ta över mer komplicerade projekteringsuppgifter.
– Feras har satt sig in i verksamheten snabbt och kunnat ta sig an nya arbetsuppgifter. Han har verkligen gjort framsteg under sin tid hos oss och har varit en stor tillgång med sin gedigna ingenjörskompetens. Han är också en mycket uppskattad kollega som bidrar till trivseln på avdelningen, säger Anders Thorildsson, chef för Nätanslutningar LN på Vattenfall Eldistribution.
Anders Thorildsson, chef för Nätanslutningar LN, tillsammans med Feras Alamin.
I Syrien undervisade Feras blivande elektronikingenjörer på universitetet i Aleppo och även om han ibland kan sakna att undervisa så vill han fortsätta att utvecklas inom yrket och på Vattenfall.
– Mitt mål är att kunna ta över projekten fullt ut och även ha kundkontakt. Idag får jag lämna över just själva kundkontakten på mina uppdrag, men jag är noga med att få veta vad kunderna säger, så att jag kan göra ett ännu bättre jobb och bidra till nöjda kunder.
– Vi har redan förlängt praktikperioden för Feras vid ett tillfälle och vi undersöker nu möjligheten att hitta ett sätt att behålla honom här på avdelningen. Vi har dessutom tackat ja till ytterligare praktikanter från Jobbsprånget. Vi ser att det utvecklar både vårt arbetssätt och avdelning att få in medarbetare som bidrar till vår mångfald, säger Anders.
På fritiden umgås Feras med sina syskon och går gärna till simhallen med sin son på helgerna. Det blir också en del fotboll på ledig tid.
Faktaruta Jobbsprånget
Jobbsprånget är ett nationellt praktikprogram som erbjuder fyra månaders praktik till nyanlända akademiker – ingenjörer, ekonomer, arkitekter och systemvetare. Jobbsprånget är ett initiativ som drivs av IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien). Syftet med programmet är att tillvarata kompetensen och påskynda introduktionen till den svenska arbetsmarknaden.