Teknikval
Valet av teknik är centralt när vi ska bygga eller förbättra elnätet.
Rätt teknik på rätt plats
Elnätets uppgift är att transportera el från producent till konsument på säkrast och mest effektiva sätt för att elsystemet alltid ska ha en stabil drift. Hur elnätet ser ut och fungerar är kanske inte något du tänker på till vardags, men elnätet har viktiga egenskaper som kan vara bra att känna till. Precis som vägnätet sträcker sig elnätet över stora geografiska områden. Det går genom stad och landsbygd, och förser både privatpersoner, företag och samhället med el dygnet runt alla dagar på året.
I takt med att samhället förändras ställs nya krav på utbyggnad av elnätet för att möjliggöra elektrifiering och anslutning av förnybara produktionskällor. Den pågående elektrifieringen av industrier, transportsektor och etablering av nya elintensiva verksamheter ökar både elanvändning och effektbehov i hela samhället. Elnätet möjliggör omställningen för alla.
Luftledning huvudalternativ för utbyggnad på högre spänningsnivå
Enligt regeringens förordning om nätkoncession §19a är luftledning från och med 1 mars 2025 det huvudsakliga alternativet för utbyggnad av elnät på 130 kV eller högre, dvs i regionnätet och Svenska kraftnäts stamnät. Detta kan bidra till att snabba på tillståndsprocessen och därmed utbyggnaden av elnätet för elledningar på högre spänningsnivåer, då vi har tydliga riktlinjer att förhålla oss till. Det skapar även bättre förutsättningar för oss att bygga ett stabilt och säkert elsystem.
När vi ska bygga elnät på högre spänningsnivåer finns det många intressenter i samhället att ta hänsyn till och samråda med innan vi kan ansöka om tillstånd för att bygga en ledning. Det framförs ofta starka åsikter om var vi ska bygga, men framförallt hur, dvs vilken teknik vi ska använda. Vårt regionnät omfattar huvudsakligen spänningsnivåer från 40 kV och uppåt och där bygger vi regelmässigt med luftledning som teknikval. De undantag som bekräftar regeln sker i princip uteslutande på platser där det inte finns fysiska möjligheter att bygga luftledning.
Läs mer om varför vi bygger luftledning på högre spänningsnivåer.
Elnätets uppbyggnad
Då elnätet förser hela samhällen och städer med elektricitet är driftsäkerheten mycket viktig. För att säkra en stabil elförsörjning i samhället och undvika elavbrott är valet av teknik i elnätet centralt. Vi har ett långtgående ansvar att säkerställa att avbrott inte uppstår och att de åtgärdas snarast.
Att transportera el på olika spänningsnivåer kräver olika tekniker. Det finns fördelar och nackdelar med alla tekniker, men valet av teknik behöver utgå från rätt teknik på rätt plats för att elnätet som helhet ska fungera så bra som möjligt.
För att få en bättre förståelse för elnätet och varför olika tekniker används vid olika tillfällen, är det bra att förstå hur elnätet och elsystemet som helhet är uppbyggt.
Olika tekniker att överföra el
Det finns tre olika tekniker att överföra el på; luftledning, markkabel eller sjökabel. Valet av teknik har olika syfte och driftsmässiga konsekvenser beroende på spänningsnivån i elnätet. När vi ska bygga eller förbättra en del av elnätet, utgår vi alltid från den lösning som är mest driftsäker och effektiv. Hänsyn måste tas till ledningens funktion i förhållande till hela elsystemet och till många olika intressen såsom naturskydd, vattentäkter, kulturminnen, kommunala planer och eventuella andra riksintressen.
Helhetsperspektiv vid teknikvalet
Sveriges elnät är ett enda sammankopplat system där alla delar hänger ihop och påverkar varandra. Många aspekter måste vägas in vid valet av teknik i de olika delarna av elnätet. För att vi som nätägare ska uppfylla kraven på ett säkert, tillförlitligt och effektivt elnät till en skälig kostnad för elkonsumenten, behöver vi alltid använda den teknik som är bäst lämpad både för den aktuella ledningen och för elnätet som helhet. Därför arbetar vi efter principen, rätt teknik på rätt plats.
Regionnätets funktion och utformning
Energiföretagen har tagit fram en publikation med fokus på teknikval för region- och lokalnätsledningar. Dokumentet förklarar bakgrunden till varför nya ledningar inom regionnätet oftast anläggs som luftledningar medan lokalnätsledningar ofta markförläggs.