Bakgrund
Stockholmsregionen såväl som Huddinge kommun växer och invånarantalet ökar stadigt. Därför har Vattenfall Eldistribution inlett arbetet med att bygga en ny regionnätsledning mellan Flemingsberg och Lissma, vidare till Ekudden i Huddinge kommun. Den nya 130 kV-ledningen är en förutsättning för att området ska ha en robust och stabil elförsörjning med tillräcklig kapacitet i elnätet för att klara förestående exploateringsbehov och trygga en säker framtida elleverans i kommunen. Den nya 130 kV-ledningen ska ersätta den befintliga 70 kV-ledningen som kommer att raseras efter att den nya ledningen är drifttagen. Ledningen kommer att uppföras i anslutning till befintlig ledningsgata som kommer att breddas.
Arbete och tidplan
Från Flemingsberg ska två ledningar uppföras parallellt varav en ansluter till transformatorstation Lissma och den andra ansluter till transformatorstation Ekudden. Den tredje ledningen ska uppföras mellan Lissma och Ekudden. Huvuddelen av sträckorna ska byggas som luftledning. Undantaget är delsträckor närmast transformatorstationerna samt sträckan genom Flemingsbergsdalen som förläggs med markkabel.
På sträckan Lissma-Ekudden har det under våren-sommaren 2024 genomförts ett förberedande arbete med montering av ledning i Svenska kraftnäts befintliga stolpar.
Under våren 2024 upprättades markupplåtelseavtal och detaljprojektering genomfördes utmed sträckan. Under september – oktober 2024 pågår avverkning av skog för ledningsgatan . Under den perioden kommer det att finnas arbetsfordon och personer i arbete inom området. Därefter påbörjas byggnation av fundament, vartefter stolpar och ledningar uppförs utmed sträckan. Hela ledningssträckningen planeras stå klar hösten 2025.
Ledningssträckningar enligt ansökan framgår av karta nedan.
Naturintressen och kompensationsåtgärder
Det finns flera intressen att ta hänsyn till längs den tilltänkta sträckan. Huddinge kommun har ett stort exploateringsbehov och samtidigt finns flera skyddade naturområden i och kring tätorten.
Ledningarna planeras till stor del i områden med skyddsvärd natur. Följande naturreservat påverkas: Flemingsbergsskogen, Gladöskogen, Orlången, Lissmadalen och Lännaskogen. Intrånget består av en breddning av en befintlig kraftledningsgata för att undvika en helt ny korridor mitt i reservaten.
För att få tillåtelse att uppföra ledningarna inom naturreservaten krävs dispens som är förenat med ett antal kompensationsåtgärder från Vattenfall Eldistributions sida. Kompensationsåtgärderna är av olika karaktär och omfattning, som alla ska bidra till att kompensera de naturvärden som minskas till följd av planerad ledningsbyggnation. Följande åtgärder planeras:
- Återskapande av beteslandskap: Här ingår uppsättning av stängsel, stolpar, maskingrindar, självstängande grindar, batterier/solcellspanel och annat som behövs för att få ett funktionellt stängsel.
- Återskapande av hålträd och häckningsplatser för fåglar och boplatser för vildbin.
- Grodhotell: Övervintringsmiljöer för groddjur skapas på lämpliga platser. De består av stenar, block, död ved och löv som läggs i en grop och som delvis täcks över.
- Nya våtmarker skapas, och befintliga våtmarker förstärks, på lämpliga platser. Antingen genom återvätning eller grävning av småvatten/dammar.
- Återskapande av livsmiljöer som gynnar arter på längre sikt. Fälla granar som riskerar att hindra utvecklingen av äldre lövbestånd och lövträd av olika arter.
Aktuellt
Publicerat 2024-08-19
Den 2 september börjar vi avverka skog för ledningsgatan och under perioden september - oktober kommer det att finnas arbetsfordon och personer i arbete i området.