Kapacitetsutmaningen i elnätet
Kapacitetsbristen skapar begränsningar
Utbyggnaden av det svenska elnätet har historiskt följt elbehovet hos hushåll och företag samt utbyggnaden av elproduktionen i samhället. Anslutningar av nya bostadsområden och industrier har skett snabbt och utan problem. Idag ser omvärlden annorlunda ut. Det snabbt ökande behovet av el tillsammans med allt längre ledtider för tillstånd att bygga elnät gör att elnäten redan idag, inom vissa områden, är hårt ansträngda och nyanslutningar till elnäten tar längre tid.
Hur fungerar en lokal flexibilitetsmarknad?
Energiomställningen och samhällets snabbt ökande elbehov ställer krav på investeringar och utbyggnad av elnäten som tar lång tid att bygga. Behovet är som störst i framförallt storstadsregionerna där det t ex kan uppstå flaskhalsar i elnätet under kalla vinterdagar. Då kan så kallade flexibilitetslösningar, flexibel användning av el, hjälpa till här och nu.
Så här arbetar vi för att lösa kapacitetsbristen genom flexibilitetsmarknader
EU-projektet CoordiNet och FoU-projektet sthlmflex är två projekt med marknadsmässiga köp av flexibilitetstjänster på en flexibilitetsmarknad som vi tillsammans med andra arbetar med för att lösa kapacitetsbristen i elnätet.